Skromnie, ale ze smakiemTrudno szukać kucharza – czy to amatora czy zawodowca – który nigdy nie spróbował swoich sił, przygotowując potrawy rodem z Italii. Gotujemy je szczególnie chętnie, również dlatego, że są stosunkowo tanie i łatwe w przygotowaniu, a do tego nie są czasochłonne.
By w naszych kuchniach zapanował słoneczny klimat Włoch zanim wybierzemy się po składniki do wspaniałych potraw, warto zaopatrzyć się w kilka podstawowych akcesoriów, które ułatwią nam „włoskie gotowanie”. Łyżka do spaghetti, miarka do makaronu, noże do pizzy i sera, mikser do vinegrette – to właśnie takie drobne przedmioty usprawnią pracę w kuchni i pomogą wznieść się na wyżyny włoskiej sztuki kulinarnej. Warto również zakupić kolorowe naczynie do zapiekania, które wyjęte prosto z piekarnika będzie idealnie prezentować się na stole, oraz kamień do pizzy – dzięki niemu zakalec nie powinien się nam przydarzyć.
Teraz czas wyruszyć po oliwy, aromatyczne sery, włoskie szynki i sezonowe warzywa. Na parapecie nie może zabraknąć doniczek z ziołami. Dzięki nim aromaty włoskiej kuchni będą nam towarzyszyć już od przekroczenia jej progu.